Matthaus Passion

In deze tijd van het jaar, meestal rond de Paasdagen is het weer tijd voor 1 van de meest bekende klassieke muziekstukken van Bach, de Matthaus Passion.

De Matthäus-Passion of Matteüspassie (BWV 244) is een oratorium gecomponeerd door Johann Sebastian Bach. Het is een van zijn bekendste composities en een van zijn langste. De Matthäus-Passion vertelt het lijdens- en sterfverhaal van Jezus als in het Evangelie volgens Matteüs.

Het is altijd een van mijn bucket list wensen geweest om de Matthaus ooit te gaan zien en beluisteren. De eerste keer dat ik dit deed was in 2014 of 2015, samen met een oud collega. We gingen samen naar de Sint Laurenskerk in Rotterdam en aanschouwden het meesterwerk onder leiding van Pieter Jan Leusink.

En vanaf dat moment was ik verkocht. Ik ben verre van religieus maar dit maakte een diepe indruk op mij. De muziek, de zang, de hele sfeer er om heen, ik was en ben nog steeds diep onder de indruk.

In totaal duurt het stuk bijna 3 uur, maar elke keer weer lijkt de tijd voorbij te vliegen. Sinds die eerste keer ben ik elk jaar opnieuw minimaal 1 keer geweest. In Rotterdam, Naarden en Zeist. En ik hoop nog vele malen te mogen gaan.

En als je denkt, die 3 uur hou ik niet vol, dan bestaat er ook de miniversie van de Matthaus die ongeveer de helft korter is. Deze versie heb ik dit jaar voor het eerst bezocht en ik moet zeggen, prima uitgevoerd, maar het is toch niet helemaal hetzelfde.

Kortom, heb je ooit de kans om te gaan, ik raad het zonder meer aan. En ik ben natuurlijk altijd bereid om met je mee te gaan als je dat wilt.

 

Dit bericht is geplaatst in Muziek, Persoonlijk met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.